torstai 5. kesäkuuta 2008

Wikipedia:Ylläpitäjät - et kyllä varmasti tuki

Wikipedian Ylläpitäjät-sivu on tarkoitettu alunperin ylläpitoon tai ylläpitäjiin liittyviin kysymyksiin. Koska sivu on Wikipedian pysyvä arvosivu ei sen tyhjentäminen, roskaksi merkitseminen tai poistaminen artikkeleiden keskustelusivujen tapaan tule kysymykseen, koska se huomattaisiin ja ylläpitäjää, joka sitä on manipuloinut, alettaisiin epäillä sensuurista.

Koska kuitenkin laajan käyttäjäkunnan Wikipediassa näkemykset kohtaavat ja monet asiantuntemattomuudesta epäillyt ylläpitäjät saavat osakseen vahvaa kritiikkiä, on päätetty mielipidevirta ohjata muualle.

Paljastavaa Ylläpitäjät-sivussa on se, että sen johdannossa ei opasteta, mitä sivulle toivotaan kirjoitettavaksi, vaan se, mitä sivuille ei enää nykykäytännön mukaan pitäisi kirjoittaa. Johdanto on tällainen:

Tämän keskustelusivun tarkoituksena ei ole käsitellä:

  1. Artikkelien ja sivujen ongelmia. Käytä tätä varten sivun omaa keskustelusivua tai jos kyseessä on poistettu sivu, kahvihuonetta
  2. Yksittäiseen käyttäjään, ylläpitäjään tai byrokraattiin liittyvissä ongelmissa käytä käyttäjän keskustelusivua tai laajemmassa ongelmassa kommenttipyyntöä

Kuten aiemmin on todettu, kommenttipyyntösivu voidaan poistaa yleisperusteluin, vaikka kommenttipyynnön tekeminen on jokaisen Wikipedian käyttäjän - rekisteröidyn tai rekisteröitymättömän - perusoikeus.

Kommenttipyyntösivuja ovat poistaneet ylläpitäjäoikeuksin mm. Agony (4.6.2008) ja MikkoM.

Ensimmäisenä vaihtoehtona tarjotaan kahvihuonetta tai artikkelin omaa keskustelusivua, jotka poistetaan melko helposti siksi, että monikaan ei kiinnitä huomiota siihen, että sellainen sivu on ollut olemassa päinvastoin kuin Wikipedian pysyvä arvosivu.

Toisin sanoen alunperin hyvää tarkoittava ja Wikipedian käytännön mukainen keskustelusivu ylläpidon periaatteista on tehty tarkoituksettomaksi luomalla säännöt, jotka kieltävät lähes missään tapauksessa kommentoimasta sivulle, jonka olemassa oloon yhteisö kiinnittää huomion ja minkä muutoksiin jotkut voivat reagoida kaivamalla login esille.

Asian ilmaiseen melko selvästi albval :

Ylläpitäjät-palstaa et kyllä varmasti tuki (jälleen kerran) _yksittäisestä ylläpitäjästä_ jauhamiseen. Miksi tällä sivulla mekastat kun on ohjeistettu tuhanteen kertaan että keskustelu käyttäjästä tapahtuu käyttäjän keskustelusivulla... --Agony (403) 5. kesäkuuta 2008 kello 10.36 (UTC)


Kuten edellä on mainittu, käyttäjäsivuja on helpompi manipuloida kuin Ylläpitäjät-sivua. Näin ollen kommentin hävittäminen ja keskustelun estäminen on paljon helpompaa kuin Ylläpitäjät-sivulla.

On vaikea sanoa, onko Wikipedia Foundationilla tietokonepalvelinkapasiteetti tullut rajalliseksi vai mitä tarkoittaa hätääntynyt kommentti siitä, että "et kyllä varmaasti tuki".

1 kommentti:

Suomalainen Wikipedia kirjoitti...

Ylläpitäjät-sivulla ei lisäksi saa keskustella henkilöistä, jotka antavat aktiivisesti ylläpitäjille ehdotuksia ylläpitotoimenpiteiksi.

Siliämaa ei ole ylläpitäjä, joten hänen toimintaansa ei todellakaan käsitellä ylläpitäjät-sivulla

--albval 5. kesäkuuta 2008 kello 10.18 (UTC)