keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Wikipedia:Kommenttipyyntö

Kommenttipyyntö on tapa saada artikkelista tai henkilöstä yleiskeskustelu aikaiseksi. Sen tarkoituksena on selkeyttää periaatteita ja muodostaa yhteisymmärrystä. Käytännössä on kuitenkin mahdollista jättää ylläpitäjälle ongelmalliseksi muodostuva kommenttipyyntö hallinnollisin keinoin esimerkiksi vetoamalla sääntöön Älä häiriköi esittääksesi kantasi. Tämä on mahdollista jopa asiassa, jossa ylläpitäjä itse on asianomainen.

Poistettuja kommenttipyyntöjä ovat mm. Kommenttipyyntö/Käyttäjä Siliamaav. Poistajana Agony. Keskustelu liittyi luokka:Espoon hiippakunta - poistamiseen seurakunnista kertovista artikkeleista. Kun luokat ensiksi tyhjennetään artikkeleistaan, voidaan lopulta luokatkin poistaa perustelemalla, että niissä ei ole enää artikkeleita tai niissä on yksi tai kaksi artikkelia, jolloin niitä pidetäään tarpeettomina luokkina. Sinänsä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien luokittaminen hiippakuntiinsa on ollut ennen tyhjentämisiä ja poistoja miltei vuoden vanha.

--
Kommenttipyynnöllä voi pyytää muita Wikipedian käyttäjiä osallistumaan keskusteluun, joka on muodostunut tai muodostumassa riitaiseksi. Usein uusien osapuolien näkemys voi auttaa sovun tai kompromissin löytämiseen asiassa. Kommenttipyynnöt voivat koskea mitä tahansa Wikipedian käyttäjien välistä kanssakäymista tai toimia, kunhan siitä on ensin käyty keskustelua. Kommenttipyyntöjen tarkoituksena on auttaa Wikipedian käyttäjiä löytämään yhteisymmärrys tai kompromissiratkaisu.

Kuka tahansa voi tehdä kommenttipyynnön lisäämällä alla olevaan listaan linkin keskustelusivulle, johon kommentteja haluaa. Kommenttipyyntöön voi vastata kuka tahansa Wikipedian käyttäjä.
Kommenttipyyntöä ei tarvitse perustella, sen sijaan asianomaisella keskustelusivulla on hyvä mainita että on jättänyt keskustelusta kommenttipyynnön.

Kommenttipyynnön pitäisi olla lyhyt ja ytimekäs sekä siitä pitäisi selvitä tarkasti aihe ja asia. Tarkoitus ei ole kirjoittaa romaania. Kommenttipyyntöön pitäisi liittää myös lähteet siitä, missä, milloin ja mitä.

Ei kommentteja: